Sidebar

24
Ned, Lip

Mnogi ljudi će reći da je za razvoj uspješne kompanije najvažnija originalna ideja. No, neke od najuspješnijih kompanija današnjice zapravo nisu originalne ideje, već su izgrađene na idejama / proizvodima koji su postojali prije njih. Razlog njihovog uspjeha je što su bili bolji i što su se pojavili u pravo vrijeme.

5 koraka do željenog ishoda

Za kompleksna pitanja u svojoj karijeri i velike izaove pred kojima se možete naći , ne postoji zamjena za rad sa stručnjakom ili coachem.

Ako ste se puno puta do sada zapitali je li posao koji radite uistinu pravi posao za vas, možda biste trebali stati i razmisliti o tome da promijenite svoju karijeru. Možda vam je posao koji radite već dugi niz godina postao monoton i dosadan i u njemu ne vidite nikakvo uzbuđenja niti prilike za napredak ili su vam primanja toliko mala da svakog mjeseca jedva spajate kraj s krajem. Razmislite još jednom? Želite li uistinu raditi nešto što vas niti najmanje ne zadovoljava?

Budite hrabri, uzmite stvari u svoje u ruke i promijenite karijeru. Ako ne znate što biste ste najradije radili, mi vam donosimo popis 10 najplaćenijih zanimanja u svijetu. Za neka od njih možda ćete se morati preseliti u drugi grad ili državu, ali ako nešto stvarno želite, to ne može biti niti najmanje komplicirano i teško.

Najplaćeniji poslovi u svijetu

Kontrolor leta

Kontrolor leta spada u sam vrh najplaćenijih zanimanja, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Kontrolori leta zaduženi su za nesmetano odvijanje zračnog prometa, a iako je jedan od najplaćenijih poslova, ovaj posao spada i u najstresnija zanimanja! Plaća kontrolera leta u svijetu kreće se i preko 100.000 eura godišnje, dok je u Hrvatskoj taj iznos manji, a iznosi oko 300.000 kuna.

Čuvar otoka

Ako ste oduvijek maštali o tome da imate svoj otok, radno mjesto čuvara otoka bi vam to moglo omogućiti! Na ovom poslu vaša zadaća je da ispijate ukusne koktele ispod palma, dok ste u isto vrijeme sami na otoku! Mir, tišina i uživanje. Upravo smo otkrili zanimanje koje će napuniti vaše baterije! Godišnja plaća na ovom radnom mjestu iznosi oko 40.000 eura.

Tragač golf loptica

Da, dobro ste vidjeli, i ovo zanimanje zaista postoji. A uz to, odlično je i plaćeno. Spadate li u iskusne tragače golf lopticama godišnje možete zaraditi i 100.000 dolara. Vaš zadatak je da pronalazite izgubljene golf loptice koje često završavaju u šumama ili jezercima. Pošto golf spada u elitni sport, društvo koje ga igra, i više će vam se nego dobro odužiti.

Član Google street tima

Volite li putovati i upoznavati nova mjesta i ljude, ovaj posao je kao stvoren za vas! Vaš zadatak je da posebnim automobilom ili biciklom obilazite ulice koje snimaju kamere te slike šalju u Google. Godišnja plaća za ovaj posao iznosi oko 25.000 eura.

Kapetan broda

Ne postoji žena kojoj nije privlačan kapetan broda u uniformi i kapi, a osim što će svi pogledi suprotnog spola biti usmjereni prema vama, dobro ćete i zarađivati. Kapetan broda godišnje može zaraditi i preko 130.000 dolara. Možda nećete većinu godine biti kod kuće, ali ćete zato uz posao imati prilike upoznati mnoga mjesta i daleke zemlje.

Tester video igara

Za sve one koji vole igrati kompjuterske igrice, ovaj posao bi bio san snova! Zamislite da svaki dan morate igrati igrice kako bi se uvjerili da sve funkcionira kako treba? Jedini problem moglo bi vam predstavljati to što biste jedan level morali odigrati više puta. No, volite li igrice, vjerujemo da vam to ne bi bio problem za godišnju plaću do 50.000 eura.

Privatni detektiv

Vjerojatno i vi privatne detektive zamišljate kao šmokljane u premalim odijelima i velikim fotoaparatima i kamerama. No, ako pogledamo posao privatnog detektiva u Americi, njegova plaća se penje i do vrtoglavih 100.000 dolara godišnje. Nije loše, za jednog šmokljana. Slažete se?

Dadilja

Plaće dadilje se razlikuje od zemlje do zemlje, ali i od susjedstva u kojem se radi. Ako uspijete naći posao u bogatoj četvrti u SAD-u i to na primjer u New Yorku, plaća vam može narasti godišnje do 180.000 dolara. Važno je prije svakako dobro proučiti uvjete rada, a i poraditi na životopisu ne bi bilo loše.

Kušač okusa Jack Danielsa

Može li ovaj posao biti bolji? Pijete viski i još ste dobro plaćeni za to. Uz godišnju plaću do 50.000 eura, vaš šef će vas još motivirati da pijete više na radnom mjestu. Želite li se okušati u ovom poslu, krenite na put Tennesseeja i prijavite se za posao u Jack Danielsu.

Voditelj pogrebnog poduzeća

Iako vjerojatno jedno od najmanje popularnih zanimanja, voditelj pogrebnih poduzeća je unosan posao i zaista dobro plaćen. Bavite li se ovim poslom, godišnje možete zaraditi i do 140.000 dolara. Možda biste mogli dva puta razmisliti?

Ako vam je neko od ovih zanimanja privuklo pažnju, nema razloga da čekate. Krenite u realizaciju još danas. Radit ćete posao koji volite i za to ćete biti dobro plaćeni. Budite hrabri i nemojte se bojati promjena. One su dio života i tu su za nas da promijenimo ono što ne volimo i što nam ne odgovara. Nemojte čekati i raditi posao koji ne volite. Ako naiđete na negodovanje okoline, samo im se osmjehnite. Uskoro ćete se vi smijati njima, s punim novčanikom i zanimljivim poslom.

Svakodnevno provođenje vremena za kompjuterom i pokretanje online biznisa zahtijeva investiranje i vremena i novca. Dobra vest je ta da često možete pronaći sjajnu internet alatku (program) potpuno besplatno.

Da biste pristupili određenom alatu ili web sajtu, kliknite na link i stranica će se otvoriti u novom prozoru.

Besplatni Google programi

Google se svakodnevno trudi da nam olakša rad nudeći široku lepezu alata. Svaki od dole navedenih su potpuno besplatni i možete ih pronaći u okviru vašeg Google naloga:

1. Google Keyword External – najbolja besplatna alatka za istraživanje ključnih riječi

2. Google Talk – komunicirajte i četujte sa drugima preko vašeg desktop-a. Posebna pogodnost je ta što se može povezati (sinhronizovati) sa Gmail-om ili iGoogle-om

3. Google Docs – web platforma koja omogućava čuvanje podataka i njihovo dijeljenje sa drugima

4. Google Analytics – program koji omogućava praćenje detalnjih informacija u vezi posjeta na vašem blogu ili web sajtu

5. Google Reader – najpoznatiji RSS čitač za praćenje novosti sa omiljenih blogova/web sajtova na jednom mjestu

6. Google Plus – Google-ov pandan Facebook-u za promociju web sajta ili povezivanje sa drugim Internet preduzetnicima

7. Google Trends – saznajte šta je sada u trendu i da li je trenutna popularnost određene teme u opdanju ili u porastu

8. Google Alerts – omogućava dobijanje redovnih izvještaja o određenoj temi direktno na vaš email

Besplatni programi za upravljanje i istraživanje

Web saobraćaj je žila kucavica bilo kog web sajta ili bloga. To je razlog zbog koga biste trebali da svakodnevno radite na njegovom privlačenju. Srećom, postoji niz alatki koje vam mogu pomoći u tim nastojanjima:

9. DomainCrawler – pruža osnovne informacija o blogu ili web sajtu koji trenutno istražujete ili posjećujete

10. Domain Name Analyzer – dodavanje varijacija potencijalnih imena domena i njihovo jednostavno provjeravanje. Takođe, možete provjeriti i čitave liste domena i pronaći neki na koji do tada niste obratili pažnju

11. Scroogle Scraper – saznajte aktuelne rezultate rangiranja određene ključne riječi koji neće biti zapamćeni na osnovu prethodnih pretraživanja

12. Free Monitor for Google – praćenje rangiranja na web pretraživačima za više ključnih riječi na većem broju web sajtova

13. SEO Quake – sjajan plagin koji prikazuje podatke o Google Page Rank-u, beklinkovima, godištu domena i linkovima sa drugih veb pretraživača kao što su Yahoo ili Bing

14. Social Monkee – napravite 25 besplatnih beklinkova ka vašem sajtu na dnevnom nivou korišćenjem Firefox plagina za bookmark-ovanje bilo koje stranice koju vi odredite

15. Social Marker – prijavite svoj blog ili web sajt na desetine bookmarking sajtova. Kada jednom otvorite naloge na ovim sajtovima, prijavljivanje na njih će trajati mnogo kraće u odnosu na njihovo pojedinačno prijavljivanje

16. Alexa Toolbar – alatka koja pruža podatke o saobraćaju i linkovima u vezi web sajtova koje istražujete

17. Bit.Ly – skratite svoje dugačke linkove i podelite ih u okviru svojih promotivnih kampanja

18. Only Wire – objavite vaš sadržaj na velikom broju društvenih mreža i bookmarking sajtova sa jednim klikom

19. Tweet Deck – omogućava upravljanje nalozima na društvenim mrežama sa jednog mjesta

20. IM Automator – automatsko kreiranje beklinkova ka vašem sadržaju

Besplatne web programi za kreiranje sadržaja

Svaki uspješan Internet biznis počinje davanjem dobrog materijala u različitoj formi i zato je jako važno da kreirate pisani, audio ili video sadržaj. Ovo je spisak alata koji će vam pomoći da krerate takvu vrstu sadržaja i tako se izdvojite od konkurencije:

21. GIMP – grafički program koji je jako sličan dobro poznatom Photoshop-u

22. DaFont – pretraživanje i pregledanje instaliranih fontova na vašem kompjuteru

23. KompoZer – WYSIWYG (What you see is what you get – Ono Što Vidiš Je Ono Što Ćeš Dobiti) HTML program koji vam omogućava kreiranje jednostavnih web stranica

24. Clipta Video Converter – pretvorite bilo koji video format u mp4 format

25. Audacity – desktop softver za kreiranje i uredjivanje audio fajlova

26. CamStudio – snimite vaš desktop i kreirajte video materijale korišćenjem ove uprošćene verzije Camtasia programa

27. Jing by TechSmith – snimite vaš ekran i kreirajte jednostavne video materijale u trajanju do 5 minuta

28. Pixie by Nattware – kliknite na bilo koji deo ekrana i saznajte RGB, HTML, CMYK and HSV vrijednost određene boje

29. IrfanView – desktop program za prikaz i uređivanje slika i fotografija

30. XHeader – jednostavan softver za kreiranje Header grafika – idealno za vaš WordPress blog

31. FreeMind – za kreiranje mapa uma

32. Favicon Generator – napravite svoju malu sliku koja će biti prikazana unutar veb pregledača pored vaše web adrese

33. UnFREEz 2.1 – za dizajniranje animiranog banera od nekoliko JPG ili GIF fajlova

34. Animoto – napravite stilizovane video materijale u trajanju do 30 sekundi korišćenjem vaših slika ili fotografija

35. Tube Mogul – prijavite vaše video materijale na desetak različitih sajtova za razmjenu video sadržaja

36. Famous Fonts – direktorijum fontova korišćenih za reklamiranje muzike, filmova, proizvoda ili sporta – mnoštvo dobro poznatih fontova koje možete preuzeti potpuno besplatno!

37. Free Foto – preko 100,000 fotografija koje možete koristiti na vašem blogu/web sajtu.

38. Copyright Free Photos – još jedan resurs besplatnih slika i fotografija

39. Empressr – kreiranje (i čuvanje) jednostavnih slideshow prezentacija koje možete koristiti na vašem blogu/web sajtu

Besplatni programi za Internet biznis

Vođenje Internet biznisa je zahtjevno, pa je dobra vest da postoji mnoštvo alatki koje pojednostavljuju taj proces. Ovo su neke od njih:

40. Word Press – najpoznatija platforma za kreiranje bloga/web sajta

41. AVG Antivirus – za zaštititu vašeg kompjutera od Spyware-a, Malware-a i ostalog đubreta

42. FileZilla – FTP program koji služi za prenos podataka sa vašeg kompjutera na web hosting server za prikaz na vašem blogu/web sajtu

43. Adobe Reader – najpopularniji program za čitanje PDF fajlova

44. Open Office – sjajna zamjena ukoliko nemate instaliran Microsoft Office paket na vašem kompjuteru pomoću kojeg možete kreirati i PDF fajlove

45. Skype – sjajan program sa puno mogućnosti kao što su besplatni razgovori, slanje poruka i razgovor sa više ljudi odjednom

46. CCleaner – očistite nepotrebne fajlove iz vašeg kompjutera i ubrzajte rad brisanjem pretraživačke “istorije”

47. BrowserShots – jednostavna alatka koja omogućava pregled izgleda vašeg bloga/web sajta na različitim veb pregledačima, kao što su Mozilla, Chrome, Internet Explorer i mnogi drugi

48. YSlow – na ovom sajtu možete izvršiti analizu vaših web stranica i dobiti predlog kako da poboljšate njihove performanse

49. VLC Media Player – desktop program za gledanje velikog broja video fajlova različitih formata

50. Notepad ++ – naprednija verzija NotePad-a kojeg 99% već imate na vašem kompjuteru

51. DropBox – web sajt za čuvanje fajlova (do 2 GB raspoloživog prostora)

52. Cute PDF – kreirajte PDF fajlove uz mogućnost njihovog direktnog štampanja

53. Last Pass – organizujte i čuvajte sva korisnička imena i lozinke na jednom mjestu

54. Xenu’s Link Sleuth – provera “pokvarenih” linkova na vašem blogu/web sajtu

55. Wise Stamp – napravite stilizovani email potpis za sve vaše email poruke

56. ADrive – omogućava smještaj fajlova kojima se može pristupiti sa bio kog mjesta (do 50 GB raspoloživog prostora)

57. Media Fire – za slanje velikih audio ili video fajlova

Besplatni programi za povećanje efektivnosti i organizaciju vremena

Najveći izazov u Internet biznisu je taj što često nemate nekog ko će vam reći šta treba da uradite. Zato je važno koristiti dolje navedene alatke kako biste poboljšali svoju produktivnost i uštedjeli vrijeme:

58. RoboForm – alatka za čuvanje korisničkih imena, lozinki i odgovarajućih polja kao što su ime, prezime, adresa, mjesto, poštanski broj, itd.

59. Evernote – čuvanje ideja, podsjetnika i beleški kojima kasnije možete pristupiti korišćenjem različitih programa

60. Online Stopwatch – online štoperica sa zvonom koju možete podesiti po svom nahođenju

bankar.me

Možete biti vizionar sa gomilom fantastičnih planova, ali to će malo vrijediti ukoliko ne pronađete način da ih implementirate. Također, put od maglovitih ideja do održivog biznis koncepta može biti poprilično dug.

Razvijanje profesionalnih znanja i vještina jako je važno ako ste u potrazi za novim poslom. Svaki poslodavac dat će vam prednost pred drugim kandidatima vladate li ovim znanjima.
Nemojte da vas u stjecanju novih znanja spriječe razni izgovori. Potražite online tečajeve koji obično nisu skupi i savladajte dobro ovih nekoliko korisnih i važnih vještina kako biste ih mogli uvrstiti u svoj životopis.

1. Excel

Microsoft Excel prepun je korisnih alata za koje vjerojatno niste ni znali da postoje. Postoje online tečajevi koji će vam pomoći pristupiti problemu i riješiti ga pomoću Excela.

2. Email marketing

Email nije mrtav. Naprotiv, kako su pokazali uspješni primjeri newslettera, email je učinkovit kanal komunikacije s vašim pratiteljima i klijentima, pod uvjetom da ga koristite na ispravan način. Naučite kako koristiti jednu od najpopularnijih platformi, MailChimp.

3. Google Analytics

Za poslodavce koji imaju snažno online poslovanje korištenje Google Analyticsa je neizbježno. Ovaj servis omogućuje im da analiziraju posjetitelje prateći njihove aktivnosti i puno više od toga. Dobro savladajte Google Analytics i bit ćete sposobni davati vrlo korisne savjete bilo kojem poslodavcu koji posluje online.

4. Javni nastup i prezentacijske vještine

Kako predstavljate ono što radite jednako je važno kao i ono što radite. Savladajte komunikacijske vještine i naučite kako u potpunosti iskoristiti sve što vam pruža PowerPoint i Keynote.

pd

Što kada stres na radnom mjestu postane naprosto previše?

Zabava na poslu može imati više oblika – od dobrih kolega koji jednostavno atmosferu čine boljom, do "opuštenog petka", ili aktivnosti kao što su stoni tenis i kuglanje.