Sidebar

22
Uto, Svi

Nevjerojatno jednostavna metoda stara 100 godina: Kako raditi na najbolji način

Korisni savijeti
Typography

Ivy Lee Method je nevjerojatno jednostavna, i to je glavni razlog zašto je toliko efikasna.

Do 1918. godine Charles R. Schwab, bio je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Bio je predsjednik „Bethlehem Steel Corporation“, najveći brodograditelj, i drugi po veličini proizvođač čelika u Americi, u to vrijeme, piše site FastCompany.

Schwab je uvijek bio natjecateljski raspoložen, težio ka boljem i višem. Da bi otkrio kako bi mogao bolje organizirati posao, pozvao je konzultanta Ivy Leea. Lee je bio uspješan biznismen, i upamćen je kao pionir na polju odnosa sa javnostima.

Schwab je uveo Leea u ured i rekao mu: „Pokaži mi način kako povećati posao, i uradim više.“

„Daj mi 15 minuta sa svakim od tvojih direktora,“ odgovorio mu je Lee.

„Koliko će me to koštati?“ pitao je Schwab.

„Ništa,“ rekao je Lee. „Osim kada počne funkcionirati. Nakon tri mjeseca, možeš mi poslati ček na iznos koji god da misliš da vrijedi.“

Tijekom njegovih 15 minuta sa svakim direktorom, Lee je objasnio svoj jednostavnu metodu da se dostigne velika produktivnost:

„Na kraju svakog radnog dana, zapišite šest najvažnijih zadataka koje morate završiti sutra. Ne zapisujte više od šest zadataka. Neka idu redoslijedom od najvažnijeg ka manje važnom. Kada stignete sutradan na posao (odnosno kada počinjete raditi), koncentrirajte se samo na prvi zadatak. Radite dok ne završite prvi zadatak, a tek onda pređite na drugi. Tako pristupite ostatku liste. Na kraju dana, sve nezavršene zadatke prebacite na novu listu od šest zadataka, koji vas čekaju za sljedeći dan. Ponovite ovaj proces svakog radnog dana.“

Strategija je zvučala jednostavno, ali Schwab i njegov tim dale su joj šansu. Nakon tri mjeseca, Schwab je bio oduševljen napretkom u kompaniji, pozvao je Leea i napisao mu ček od 25.000 dolara, što je ekvivalentno današnjoj sumi od 400.000 dolara.

Kako je moguće da ova metoda, zapanjujuće jednostavna, može biti toliko vrijedna?


Objašnjenje

– Prvo i osnovno, ako se ne posvetite ničemu konkretno, pažnju će vam odvlačiti sve.

– Dovoljno je jednostavan da bi zaista i funkcionirao. Komplicirana pravila teško je pratiti. Kompleksna ponašanja najbolje su vođena jednostavnim uputama.

– Tjera vas da donesete teške odluke. Kako piše autor sitea „Fast Company“, ne postoji ništa magično u vezi sa brojkom šest, moglo je da bude i pet zadataka. Ali, poanta je u ograničenju. Ako ste preplavljenim mnogim idejama, niste sposobni fokusirati se samo na jedno. Ograničenja su veoma značajna. Ivy Lee metoda sličana je Buffetom pravilu koje kaže da se fokusiramo na pet kritičnih zadataka i da ignoriremo sve ostalo.

– Uklanja dilemu šta prvo započeti. Lee metoda tjera nas da odlučimo što je prvi zadatak, i to večer prije radnog dana. Ova strategija je značajna i za pisce: Mogu potrošiti i po 3-4 sata razmišljajući što će sljedeće razrađivati. Ako odluče večer prije o čemu će pisati, onda mogu prionuti na posao čim se probude. Jednostavno je, ali radi.

– Zahtjeva da radite samo na jednom zadatku. Moderna društva vole multitasking. Ali, multitasking je mit, dok je fokus presudan – ne možete biti sjajni u nečemu ako konstantno radite na 10 strana.