Sidebar

22
Uto, Svi

Poruka za sve žene koje streme visoko u karijeri

Korisni savijeti
Typography

Sheryl Sandberg godinama je operativna direktorica u kompaniji “Facebook”. Ona je prva žena koja je izabrana u upravni odbor direktora ove kompanije. Pored toga, ona je i aktivistkinja i autorica stručnih tekstova i knjige “Korak naprijed“, koju je kod nas izdao “Samizdat B92“.

Prenosimo vam jedan dio knjige koji sadrži njen govor diplomkama koledža, a koji je ujedno i poruka svim ženama koje su ambiciozne i koje streme visoko u karijeri:

Godine 2011. Debora Spar, predsjednica Barnardovog koledža, isključivo ženskog fakulteta humanističkih nauka u New Yorku, pozvala me je da održim govor na svečanosti dodjele diploma. U tom govoru sam se prvi put javno dotakla potiskivanja ambicije za liderstvom…

Vjerujem da sloboda izbora vrijedi za sve. Ali također vjerujem kako bi se trebali više truditi u poticanju žena da streme ka liderskim položajima. Ako ne smijemo ohrabriti žene da streme visoko na dan kad stječu diplomu koledža, kad onda smijemo? A ako ja nisam spremna da to učinim, zašto da očekujem takvu spremnost od bilo koga drugog?

Dok sam se obraćala djevojkama iz diplomske klase, zatekla sam sebe kako se borim sa suzama. Jedva nekako dogurala sam do kraja govora i završila ga ovako:

"Vi ste obećanje jednog ravnopravnijeg svijeta...Kada danas siđete s ove pozornice, započinjete život kao odrasla osoba. Počnite ga tako što ćete ciljati visoko. Trudite se – dajte sve od sebe. Poput svih ostalih ovdje, gajim velike nade za vas. Nadam se da ćete naći istinski smisao, zadovoljstvo i strast u životu. Nadam se da ćete pregurati sve teške trenutke i izaći iz njih snažnije i odlučnije nego prije. Nadam se da ćete vi – da, vi – imati ambicije da izgradite karijeru i zavladate svijetom. Potrebne ste tom svijetu – zato da ga promijenite. Žene širom planete računaju na vas. I zato vas molim da se zapitate: Što bih sve uradila da me nije strah? I onda idite i uradite baš to."