Sidebar

16
Pon, Srp

Zašto je važan brand poslodavca?

Korisni savijeti
Typography

Počnimo pitanjem, šta je za vas brend poslodavca?

Najjednostavnija definicija je da ovaj termin opisuje reputaciju i benefite kompanije, kao i uvjete koje ona pruža svojim zaposlenicima i potencijalnim kandidatima. Glavni cilj izgradnje snažnog branda poslodavca jeste privlačenje i zadržavanje najkvalitetnijih zaposlenika u vašoj industriji.

Branding poslodavca također ima za cilj približiti identitet, kulturu, vrijednosti i viziju kompanije, kako bi potencijalnim budućim zaposlenicima dao bitne razloge pri donošenju odluke koju kompaniju da odaberu.

Primjeri dobrih i loših praksi koje možete dobiti iz izjava trenutnih zaposlenika doprinose stvaraju realne slike o vrijednostima unutar kompanije. Brend kompanije je najefikasnija definicija kompanije koja može napraviti prevagu pri zapošljavanju. Iz svega ovoga je sasvim jasno da brend poslodavca direktno utiče na proces regrutacije i selekcije novih zaposlenika.

Zato je jako važno da je usko povezan sa kulturom kompanije i iskustvima zaposlenika. Kada to postignete, novi zaposlenici, koje je privukao brand poslodavca, će vrlo brzo postati produktivni dio kompanije. Novi zaposlenici tako postaju dijelom branda poslodavca i predstavnici vrijednosti kompanije.

Kako biste predstavljanju kompanije dali osobnu notu, pokušajte se staviti na mjesto kandidata. Razmislite što će im biti značajno i privlačno u interakciji sa kompanijom. U današnje vrijeme su nam na raspolaganju brojni alati, uključujući socijalne mreže, koji mogu pomoći pri prezentaciji brenda i komunikaciji sa ciljanim kandidatima. Kandidati uglavnom žele ugodnu radnu atmosferu, privlačan finansijski paket te mogućnost dodatnog učenja i profesionalnog usavršavanja. Društvena odgovornost kompanije daje dodatnu vrijednost potencijalnim kandidatima.

Kada bi trebalo sumirati sve u jednu rečenicu, to bi moglo glasiti ovako: „Poznata mi je kompanija, čuo/čula sam da su super mjesto za rad“.

Tada imate konačnu potvrdu da ste stvorili i razvili snažan i za druge prepoznatljiv brend.

Selma Turulja-Borčak, Senior HR Specialist, Agencija Posao.ba