Sidebar

16
Pon, Srp

5 koraka do željenog ishoda u vašoj karijeri

Korisni savijeti
Typography

5 koraka do željenog ishoda

Za kompleksna pitanja u svojoj karijeri i velike izaove pred kojima se možete naći , ne postoji zamjena za rad sa stručnjakom ili coachem.

Ipak, za neka manja pitanja, ako razumijete pristup koji koriste coachevi u svom radu sa klijentima, možete čak i sami sebi pomoći da dođete do željenog ishoda.

Evo pet koraka koje vam donosi M&I Systems d.o.o. Banja Luka, koje uspješni ljudi primijenjuju svjesno ili nesjvesno kada se nađu pred izazovima na poslu ili u privatnom životu.

Korak 1. Znam što želim

Uvijek nam je lakše definirati ono što nas NE čini sretnim i što nam smeta, a što nas nužno vodi u negativna stanja. "Nitko me ne shvaća ozbiljno u timu", "Imam višak kilograma, ne mogu da smršam", "Ovaj kolega me nervira".

Ako želite da se stvari promijene, otkrijte šta je to ŠTO ŽELITE i šta će vas zaista usrećiti. Na žalost, to je lako reći! Većina nas ne zna šta je to što želi, a samim tim ni pravi put ka tom željenom stanju. Neki od nas možda i imaju ideju šta bi bilo dobro za njih, ali veoma nejasno i bez specifičnosti.

U svakom slučaju, ono što je korisno da učinite za sebe je da istražujte uzroke trenutnog stanja. Možete doći do neočekivanih saznanja o sebi i onome što vas trenutno muči. (Npr. Možda vas ne shvataju dovoljno ozbiljno na poslu jer ste svojim ponašanjem uticali to – prihvatate se samo malih zadataka u timu i bežite od ozbiljnih zahvata koji bi mogli da pokažu vaš potencijal).

Kad ispitate moguće uzroke, definirajte šta je vaš željeni ishod: "Ja sam fokusirana važne zadatke", "Imam jasnu sliku što trebam činim da izgledam vitkije", "Ja sam opušten, cejnim svoj rad i to vide svi oko mene"…

Korak 2. Pravilno postavite svoje ciljeve

U knjizi "NLP u svakom uspjehu mirođija", autor Slavica Squire kaže da "Tko ima ciljeve, živi srećnije…i to još mnogo prije nego što ih ostvari".

Znači, potrebno je da točno znate što hoćete, i da to formulirate ozbiljno. Cilj treba biti vaš, a ne vaših roditelja, partnera i sl. Ostvarenje cilja ne smije zavisi isključivo od drugih nego mora biti postravljen u okviru vaših mogućnosti. Također, važno je da što preciznije zamislite taj momenat kada cilj bude ostvaren i da ga smestite u konkretni vremenski okvir.

Korak 3. Prijeđite u akciju

Što je potrebno da biste se bacili na konkretnu realizaciju? Razmislite:
Možda vam je potrebna neka dodatna obuka?
Ili neka stručna podrška, trenera, mentora?
Možda nešto treba da žrtvujete radi ostvarenja (poslepodnevni san)
Bi li vam koristile neke tehnike relaksacije?
Svakako poduzmite nešto što će vas izvući iz zone konfora.
Kada ne biste imali strah od neuspjeha, šta biste preduzeli još danas?


Korak 4. Be passionate
Razmišljajte o svom željenom ishodu.

Za to vrijeme, ponašajte se, zauzmite stav, dišite, razgovarajte…) na način na koji to inače radite kada ste sigurni u svoj uspjeh. Prisjećajte se svih situacija u kojima ste doživjeli nešto posebno i bili zadovoljni sobom. Proživite ponovo taj osjećaj kada ste bili uspješni i sjetite se šta ste tada vidjeli, čuli i s tim u vezi osjetili.

Korak 5. Budite uporni

Odustajete li lako čim naiđete na prvu prepreku? Ako je tako, onda se treba podsjetiti priče o Walt Disneyu. On je odbijen 302 puta prije nego što je dobio sredstva za njegov san o „najsretnijem mjestu na svijetu“.

Dakle, prije nego što odlučite nastavite ili odustati, odlučite da li je vaš cilj vrijedan ostvarenja. Ako jest, onda budite uporni i pratite naznake. Ako nije, vratite se na korak 1.