Sidebar

24
Ned, Lip

Tri nova trenda u pisanju CV-a koja biste trebali pratiti

Korisni savijeti
Typography

Trendovi se stalno mijenjaju, u glazbi, modi, industriji mobilne telefonije i automobila. Čak i kod apliciranja za posao stvari nisu mnogo drugačije.

Kako piše site FastCompany, HR menadžeri i poslodavci vole vidjeti kandidate koji se trude privući njihovu pažnju te urede radnu biografiju koja će im zapasti za oko. Ovo su tri nova trenda u pisanju CV-ja:

1.Kratko i slatko

Istraživanja pokazuju da poslodavac provede od 6 do 9 sekundi čitajući vaš rezime, zato nemojte trošiti vrijeme i riječi. Izbacite sve suvišno, ali obratite pažnju na svaku riječ koja stoji u biografiji.

"Kraće biografije su lakše za čitanje, ali one moraju preći na poantu odmah, i to moćnim, preciznim jezikom. Za razliku od trenda od prije nekoliko godina, kada se u CV stavljalo mnogo primjera dostignuća, nagrade, pohvale… sada je cilj pokazati za koju oblast ste kvalificirani, zašto i koje će dobrobiti kompanija dobiti od vas", kaže Ray Cohen, stručnjak za savjetovanje za bolju karijeru, i autor vodiča – "The Wall Street Professional’s Survival Guide".

2. Hiperlinkovi

Želite da CV bude koncizan, a opet sadržajan? Hiprelinkovi riješit će taj problem, i osigurati će relevantne informacije i resurse.

"Hiperlinkovi su kao fusnote za vaš CV. Imate slobodu da informaciju upotpunite širim dokazima i značajnijim sadržajem," kaže Cohen i dodaje: "Ovakvim rezimeom zadovoljavate one kojima je pažnja kratka i ograničena, ali i one koji bi da se udube u vašu radnu biografiju i iskustvo."

Stvari koje ćete stavljati pod linkove birajte pažljivo – trebaju biti samo one koje će vas izdvojiti kao kandidata za baš taj određeni posao.

3. Digitalne radne biografije

Neki prave propratno pismo u formi videa. Stručnjaci kažu da će kratak video sigurno privući pažnju poslodavaca. Kandidati bi kroz video trebali da pokazati svoju osobnost i stil komunikacije – Sve ono što se ne može vidjeti iz običnog CV-ja.

Ako konkurirate za neku poziciju u kreativnoj industriji, onda će svakako vaša prednost biti digitalni portfolio. Takva biografija pokazati će da ste pripremljeni, kvalificirani i ostaviti će dobar dojam.