Sidebar

13
Sri, Pro

Federalno ministarstvo financija je na jučerašnjoj aukciji putem Sarajevske burze ponudilo na prodaju 2.000 trezorskih zapisa FBiH nominalne vrijednosti 10.000 KM po jednom trezorskom zapisu, s rokom dospijeća od šest mjeseci.

Tomislav Mamić, predsjednik Nadzornog odbora i vlasnik najveće dalmatinske tvrtke Tommy, potvrdio je kako je njegova tvrtka zainteresirana te da prati rasplet situacije oko Agrokora.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u suradnji sa UniCredit Bankom u BiH potiče energetsku efikasnost domaćinstvima u Bosni i Hercegovini. U cilju navedenog sredinom ove godine je pokrenut i projekt ukupne vrijednosti od 12 milijuna EUR koji ima za cilj uštedu u potrošnji energije i smanjenje emisije štetnih plinova.

Vijeće ministara BiH upoznato je jučer na sjednici s Analizom direktnih stranih investicija u Bosni i Hercegovini za 2016. i 2017. godinu s usporednom analizom BiH i država okruženja u izvještajima međunarodnih organizacija, koju je pripremila Agencija za unaprijeđenje stranih investicija u BiH.

Afera Agrokor potresla je u posljednje vrijeme Hrvatsku, ali i sve zemlje u okruženju u kojima tvrtke tog koncerna posluju. U Bosni i Hercegovini se strahovalo za uposlenike Agrokorovih tvrtki, a Klix.ba donosi podatke o ukupnom broju zaposlenih u BH tvrtkama hrvatskog koncerna otkako je Mercator preuzeo Konzumove trgovine.

Globalna proizvodnja i prodaja oružja je u velikom je usponu zbog sukoba i geopolitičkih tenzija koje su dovele do povećanog izdvajanja za vojsku. To znači da rast namjenske industrije BiH nije slučajan već je dio globalnog trenda, piše BiznisInfo.

Osnivač Amazona Jeff Bezos trenutno je najbogatiji čovjek na svijetu. Njegova imovina je prošlog mjeseca nakratko premašila cifru od 100 milijardi dolara. Prema Bloombergovoj listi, on je trenutno “težak” 98,5 milijardi dolara.

Gradac je, s obzirom na svoju veličinu i broj stanovnika, općina s najviše ruševina u Hrvatskoj. Daleko najviše, rekao je za Slobodnu Dalmaciju mladi načelnik Matko Burić pokazujući na dva natipkana lista papira s popisom derutnih objekata, koji je sastavila njegova administracija. Na popisu je 18 lokaliteta od Graca do Drvenika, mahom odmarališta i hotela kojima su do rata upravljale udruge, poduzeća, gradovi... iz bivše države. ''Problem je što ti prevrijedni resursi ništa ne donose, nema radnih mjesta, a osim što su estetska šaka u oko cijelom mjestu, postali su velika opasnost za zdravlje domaćih ljudi i turista. Ovaj problem treba hitno rješavati'', žali se Burić. Njegov istomišljenik ministar državne imovine Goran Marić, smatra da je odluka Agencije za privatizaciju Federacije BiH da se nađe kupac za hotel "Đuro Salaj", kao i odmaralište "C", neprihvatljiva.

''Neshvatljiva je neozbiljnost i samovolja države u ovom slučaju kad nevlasnik oglašava prodaju nekretnine. Nijedan potencijalni kupac neće se moći uknjižiti kao vlasnik niti će ući u posjed takve nekretnine'', javno je zaprijetio ministar Marić. Agencija u Sarajevu nije na to ni trznula i za nekoliko dana planiraju dovršiti raspisani natječaj. Za "Salaja", koji je JNA koncem "šezdesetih" ustupila SOUR-u "Titovi rudnici uglja" sa sjedištem u Tuzli, a oni 1988. godine temeljito obnovili u hotel na četiri kata i brojnim popratnim sadržajima, od potencijalnog kupca traže 3,5 milijuna eura, a planiraju da bi se ponude mogle popeti i do okrugla četiri milijuna eura. Ipak, ne prolazi im sve tako glatko ni u vlastitu dvorištu, jer se pobunila Zajednica za odmor i rekreaciju radnika BiH. Iako joj ime podsjeća na neka bivša, davno svršena vremena, još su aktivni. Predvodi ih dr. Ramo Atajić, odvjetnik s praksama u Sarajevu, Zagrebu i Münchenu. On je prije rata bio i direktor Zajednice. Ovo je Agenciji ravno peti put da prodaje "Salaja", iako nisu regulirali vlasništvo. 

abc