Sidebar

22
Uto, Svi

Nisu uspjeli pokušaji promjena u Nadzornom odboru Gorenja

Vijesti
Typography

Slovenski proizvođač kućnih aparata Gorenje priopćio je u utorak da su njegovi dioničari glasali protiv prijedloga za zamjenu dva člana nadzornog odbora - predsjednika Marka Voljča i člana Uroša Slavinca.

Suglasno tome sadašnji Nadzorni odbor nastaviti će rad do isteka mandata u srpnju.
Skupština je sazvana na zahtjev nekoliko dioničara, uključujući nizozemskii Home Products Europe B. V ., Raiffeisenbank Austrija, hrvatsku Splitsku banku i UniCredit Bank iz Mađarske. Oni su predložili da se mandat dva člana Nadzornog odbora prekine i da se na njihovo mjesto imenuju dva nova člana, Philip Sluiter i Robert Licen.
Prema statutu kompanije, za zamjenu članova NO prije isteka mandata potrebna je 75-postotna većina kapitala prisutnog na skupštini.
Navedeni dioničari smatraju da Nadzorni odbor treba ojačati novim članovima koji imaju vrhunsko znanje i iskustvo u industriji aparata i finansija, što bi pomoglo u poboljšanju poslovanja kompanije, razvoja i stabilnosti.
Zastupnik dioničara Home Products Europe Filip Aleksandar Sluiter je u prosincu u intervjuu za dnevnik Finance rekao da Gorenje treba restrukturirati - fokus treba biti na proizvodima i tržištima s većom dodatnom vrijednosti, te potrebno je nastaviti filozofiju naprednih proizvoda, ali i biti fleksibilniji. Također, istaknuo je da treba provjeriti pozicioniranje Gorenja na pojedinačnim tržištima.
"Zadovoljni smo što su dioničari podržali stabilan dugoročni razvoj Gorenja, a ne djelomične interese određenih pojedinaca", rekao je predsjednik i izvršni direktor Franjo Bobinac u priopćenju.

Krajem novembra, Gorenje je imenovao Rothschild S.p.A., Italija, kao svog finansijskog savjetnika u potrazi za strateškim partnerom. Očekuje se da će aktivnosti biti završene do kraja trećeg kvartala 2018. godine.