Sidebar

21
Sri, Velj

BiH za 11 mjeseci uvezla 152,5 milijuna litara vode

Vijesti
Typography

BiH je za 11 mjeseci prošle godine uvezla 152,5 milijuna litara vode u vrijednosti od 133,07 milijuna KM, što je više za 21 milijun KM u odnosu na isto razdoblje 2016. godine.

Godinu ranije u prvih 11 mjeseci BiH je uvezla oko 143 milijuna litara vode, izvijestile su Nezavisne.
Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, istovremeno, izvoz vode domaćih proizvođača izvan granica BiH u prvih 11 mjeseci iznosio je 45,8 milijuna KM.
Zanimljivo je da je samo mineralne i gazirane vode bez zaslađivača BiH uvezla u vrijednosti od 20 milijuna KM, što je za skoro pet puta više od vrijednosti iste izvezene vode.
Najviše nezaslađene vode BiH je uvezla iz susjedne Hrvatske, i to 19,6 milijuna litara u vrijednosti od 9,1 milijun KM, dok je u istu zemlju izvezla tri puta manju količinu.
Pored Hrvatske, BiH je tijekom godine najviše uvozila vodu iz Srbije i Slovenije.

Predrag Duduković, ekonomist, kaže da je prvi razlog uvoza tolike količine vode što je uopće veoma teško osnovati tvrtku koja će se baviti proizvodnjom vode.

"Neophodno je, prije svega, naći izvorište pa dobiti koncesiju na to izvorište. To su velike procedure i vrlo visoka investicija", rekao je Duduković.
On je istaknuo da postoji i onaj problem da se više vjeruje uvoznoj vodi, nego domaćoj.

"Domaća voda je sigurno kvalitetnija. Druga stvar, recimo, kada govorimo o Srbiji, su niže cijene nego kod nas", ističe Duduković.
Dodaje da je prvi korak da se radi na tome da se bar uvoz pokrije našom domaćom vodom, a onda da sljedeći korak bude pokretanje što većeg izvoza.

"Nemamo ni nešto puno proizvođača, ali ti kapaciteti bi mogli biti puno popunjeniji, jer tu ima prostora za širenje već postojećih kapaciteta. Proizvođači nisu popunili svoje kapacitete, ali imaju konkurenciju u toj inostranoj vodi, što je zapravo i najveći problem", zaključuje ovaj ekonomist.