Sidebar

22
Uto, Svi

Počinje izgradnja trafostanice za VE Podveležje

Vijesti
Typography

JP Elektroprivreda BiH sa kompanijom ABB d.o.o Zagreb potpisala je ugovor za izgradnju trafostanice (110/30 kV) i kablovske (30 kV) i fiberoptičke mreže za Vjetroelektranu Podveležje.

Kablovskom i fiberoptičkom mrežom će se izvršiti energetsko i telekomunikacijsko povezivanje vjetroagregata sa trafostanicom, a s ciljem plasmana proizvedene električne energije iz VE Podveležje u 110 kV mrežu, te upravljanja vjetroparkom, priopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Ugovor se financira iz kreditnih sredstava njemačke KfW banke, a ukupna vrijednost je 4.098.026 eura. U prvoj fazi realizacije ugovora obaveza izvođača je izrada izvedbenog projekta za trafostanicu Podveležje, kao i izrada glavnog projekta za kablovsku i fiberoptičku mrežu.

JP Elektroprivreda BiH je dobila građevinsku dozvolu za izgradnju trafostanice čime su se stekli uslovi za početak izvođenja pripremnih radova.

Predviđeni rok za realizaciju ugovora je 20 mjeseci. Potpisom ugovora napravljen je značajan napredak u realizaciji cjelokupnog projekta izgradnje VE Podvležje, čijom će se izgradnjom povećati instalirani kapaciteti kao i udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Poslovator/Bizbisinfo