Sidebar

24
Ned, Lip

Pet novih startupa u Inkubatoru Fondacije Mozaik

Vijesti
Typography

Pet timova uspjelo je dokazati tržišni potencijal svoje ideje pred iskusnim žirijem i time sebi osigurati investiciju u iznosu do 3.000 KM.

''Na ovaj način mi mladi pravimo Njemačku u Bosni i Hercegovini, a ne Bosnu i Hercegovinu u Njemačkoj'', rekao je Adnan Čohković jadan od 20 mladih ljudi koji su došli iz 11 gradova širom BiH i u subotu 10. 03. 2018. u Sarajevu prezentirali svoje poslovne ideje pred žirijem Fondacije Mozaik. Takozvani Demo Day I pružio je priliku za deset timova da u pet minuta objasne poslovni model biznisa koji žele razviti.

Govorilo se o proizvodima i uslugama koje planiraju ponuditi tržištu, njihovim klijentima i korisnicima, finansijskim planovima i, najvažnije – uticaju njihovog biznisa na lokalnu zajednicu i društvo općenito.

Svi biznisi su prethodno prošli proces mentorske podrške Inkubatora društvenih biznisa Fondacije Mozaik, gdje su s mentorima napravljeni istraživanja tržišta i analiza konkurencije, sastavljen financijski plan i detaljnije definisan poslovni model baziran na društvenom poduzetništvu.

Tokom Demo Daya iskusni žiri sastavljen od Mozaikovog menadžmenta i profesionalaca u polju društvenog poduzetništva pažljivo je saslušao sve prezentacije prije donošenja konačne odluke.

Pet timova uspjelo je dokazati tržišni potencijal svoje ideje i time sebi osigurati investiciju u iznosu do 3.000 KM i to su sljedeći timovi: LAHOR – Mostar, PetWet - Novi Grad/Banja Luka, Dekorativni jastuci – Breza, Vilenski čaj - Kotor Varoš i Nanine zdrave slastice – Mostar.

Novac će timovi koristiti za izgradnju i testiranje prototipa svog proizvoda ili usluge. Pored podrške u dizajnu i testiranju prototipa, Inkubator društvenih biznisa Fondacije Mozaik nastavit će pružati mentorsku podršku u segmentima proizvodnje, prodaje, marketinga, financija i pravnih pitanja.

Sve aktivnosti dio su pripreme za sljedeći korak – Demo Day II, koji će u travnju 2018. godine dati priliku ovim timovima da dokažu poslovni potencijal svoje ideje i izbore se za investiciju od 15.000 KM za registraciju tvrtke i izlazak na tržište BiH.

akta