Sidebar

16
Pon, Srp

Volkswagen špijunirao Prevent i obitelj Hastor

Vijesti
Typography

Kada je 2016. Prevent grupacija zaustavila isporuke Volkswagenu, tvrtka je pretrpjela milijunski gubitak. Sudeći prema izvještajima njemačkih medija, ovaj automobilski div okrenuo se tada krajnje upitnim metodama djelovanja.

Navodno, Volkswagen grupa špijunirala je dobavljača Prevent, izvještava “Bild am Sonntag“. Prema izvoru iz odvjetničkog ureda Hogan Lovells, od žujka 2017. godine angažiralii su berlinsku zaštitarsku tvrtku kako bi dobili informacije o ukupno 37 “ciljanih osoba”.

Među njima su bili članovi obitelji vlasnika, nekoliko rukovoditelja podružnica i tri odvjetnika iz grupe kompanija. Kako list dalje izvještava, privatni istražitelji su također posjetili nekoliko adresa i dokumentirali svoja zapažanja u dosjeima. Proces je u VW-u vođen pod šifrom “Vojvoda”.

Dobavljač Prevent je u kolovozu 2016. godine ušao u vrlo neugodan spor sa VW-om. Zbog velike narudžbe koja je otkazana, dvije njemačke podružnice Prevent grupe privremeno su zaustavile isporuke Volkswagen grupaciji u kolovozu. Kao rezultat toga postrojenja u Wolfsburgu i Emedonu danima su mirovala a Volkswagen je pretrpio milijunsku štetu.

“Sve je urađeno transparentno. Prema našim saznanjima, sve pretrage u vezi sa dobavljačem provedene su u skladu sa zakonskim propisima”, rekao je glasnogovornik Volkswagena na upit o praćenju članova obitelji Hastor i uprave grupacije.

Novi šef Volkswagena Herbert Diess bi se trebao odmah uključiti u korporativnu reviziju kako bi razjasnio kako je vođen ovaj proces.

“Ukoliko ovi navodi budu potvrđeni, očekujemo da se novo rukovodstvo Volkswagena jasno distancira od takvih poslovnih praksi u budućnosti“, rekao je glasnogovornik Prevent grupe.