Sidebar

22
Uto, Svi

HNK: Rodilje će primati 100 posto plaće tijekom porodiljnog odsustva

Vijesti
Typography

Predsjednik Vlade Hercegovačko-nertevanske županije / kantona (HNK) Nevenko Herceg, najavio je kako će uskoro plaćanje porodiljnog odsustva za roditelje u ovom kantonu biti vraćeno na 100 posto, piše Večernji list BiH.

Naime, nakon što je usvojen Zakon o zaštiti obitelji s djecom, rodiljama koje su u radnom odnosu određeno je da će primati 80, a ne 100 posto plaće.

Riječ je o asurdnoj odluci, piše list, jer je toj kategoriji Zakon o zaštiti obitelji s djecom smanjio primanja. I takvo je stanje trajalo već mjesecima. Herceg je najavio kako će hitno biti ukinuta ova odredba, već do kraja ovoga mjeseca.

Promjene od lipnja

"Očekujem kako će od lipnja rodilje u županiji primati 100 posto plate, a ne 80 kako je bilo do sada. Resornim ministrima naložio sam da urade određene analize i dostave podatke o učincima Zakona o zaštiti obitelji s djecom'", rekao je Herceg za Večernji list.

Dodao je kako će se nakon ovih analiza vidjeti na koji način Zakon treba mijenjati kako bi bio učinkovitiji i bolji nego što je to sada slučaj.

"Mi smo na početku primjene Zakona rekli kako ćemo nakon nekoliko mjeseci vidjeti kakvi su učinci i što trebamo mijenjati. Očekujem da će ministri uskoro dostaviti tražene analize i onda ćemo znati u kojem smjeru će promjene Zakona ići. U svakom slučaju, Zakon o zaštiti obitelji će biti izmijenjen", objasnio je Herceg.

Inače, dio razloga zbog kojih su sindikati prosvjete najavili mogućnosti štrajka bio je u tome što su osobni dohoci rodilja smanjeni na 80 posto tijrkom porodiljskog dopusta. Sada će pravila biti promijenjena i rodilje će ipak primati punu plaću.

"Zakon nije usvojen kako bi rodiljama u državnim institucijama i kompanijama bila smanjena plaća tijekom rodiljskog odustva nego kako bi rodilje koje rade u privatnim kompanijama konačno dobile potrebnu zaštitu od zlonamjernih poslodavaca. Bilo je mnogo slučajeva u kojima su trudnice dobivale otkaz jer su ostajale u drugom stanju, a Zakon o zaštiti obitelji predvidio je stroge kazne za ovakvo ponašanje poslodavaca. Mi smo rekli kako je Zakon potrebno doraditi i očekujemo kako će to uskoro biti učinjeno", zaključili su sugovornici iz Vlade HNŽ/K-a.

Pet milijuna maraka

Inače, Zakon o zaštiti obitelji je donio godišnji trošak od pet milijuna maraka. Herceg i njegovi suradnici su u više navrata poručivali kako su svjesni da je dječji doplatak nizak te kako ga treba povećavati, ali u ovome trenutku nije se moglo osigurati više novca u proračunu za ovu namjenu.

Ostaje za vidjeti hoće li se nakon najavljenih analiza stanje promijeniti i kada su u pitanju djeca, a ne samo rodilje.

S obzirom na velike zahtjeve sindikata, teško je za očekivati da će Vlada HNK-a uspjeti osigurati više novca za spomenute kategorije proračunskih korisnika. Više podataka o ovoj temi trebalo bi biti poznato za nekoliko tjedana.