Sidebar

22
Uto, Svi

Konzum u BiH posluje bolje od plana, skraćeno vrijeme naplate

Vijesti
Typography

Konzum BiH ostvario je rast prihoda u ožujku 2018. godine od 6,2% u odnosu na plan, dok je realizacija prihoda u prva tri mjeseca za 3,9% iznad plana. Rast prihoda ostvaren je kao rezultat repozicioniranja Konzuma na tržištu BiH, ulaganja u konkurentnost, odnosno snižavanja cijena te atraktivnih marketinških aktivnosti.

Ovo se navodi u novom izvješću vanredne uprave o poslovanju Agrokokora i njegovih kompanija.

Na rast prihoda Konzuma u ožujku 2018. godine također je utjecao i raspored uskršnjih blagdana. Realizirana marža u ovom mjesecu u apsolutnom iznosu je veća za 4,9% u odnosu na plan, dok je realizacija marže u kumulativu u skladu s planom.
Usprkos određenom povećanju troškova u ožujku 2018, ostvareni troškovi u kumulativu 2018. godine su, kao rezultat procesa restrukturiranja i povećanja profitabilnosti, manji od planiranih za 0,5%, navodi se u izvještaju.
Veći realizirani prihodi i marža u odnosu na plan, te smanjenje troška u odnosu na prošlu godinu i planirane vrijednosti doprinijeli su boljem EBITDA rezultatu na mjesečnom niovu za 5,2%, te 15,6% kumulativno, što je ujedno rezultiralo boljom EBITDA maržom.

- Dani naplate potraživanja imaju pozitivan trend; u januaru su iznosili 12 dana, u veljači 11 dana, dok su u martu iznosili 10 dana. Konzum BiH ulaže veliki trud i angažman u unapređenje komercijalnih odnosa sa domaćim, regionalnim i internacionalnim dobavljačima, navodi Agrokorova izvanredna Uprava.

Sarajevski kiseljak je ostvario u ožujku veću EBITDA od plana zbog nižih troškova u svim segmentima poslovanja.
Zbog loših vremenskih prilika, ostvareni prihodi od prodaje u ožujku na domaćem i inostranom tržištu (posebno Hrvatska) značajno su niži od plana.

-Sve aktivnosti pripreme za sezonu se uspješno privode kraju, novi proizvodi će u planirano vrijeme izaći na tržište i u skladu s tim očekuje se uspješna sezona s ispunjenim očekivanjima, konstatuje se u izvješću.

Ledo Čitluk ostvario je EBITDA iznad plana, a što je posljedica stalne kontrole troškova i rasta bruto marže.
Ostvareni prihodi od prodaje u ožujku su iznad plana, posebno u kategoriji voća i povrća i sladoleda, prvenstveno zbog intenzivne pripreme za sezonu, dodaje se.
Najnoviji mjesečni izvještaj izvanredne uprave pokazuje da su u koncernu Agrokor u prva tri ovogodišnja mjeseca sektori prehrane i poljoprivrede nastavili pozitivno poslovati, dok je sektor maloprodaje i veleprodaje bilježio gubitak iz operativnog poslovanja.

"Iako je u kumulativnom razdoblju ostvaren neznatno manji prihod od planiranog, aktivnosti vezane za uskršnje blagdane rezultirale su većim prihodima od planiranih u martuu u maloprodajnim trgovinama Konzuma u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", navodi se između ostalog u izvješću.

Naglašava se kako se očekuje da će najveći dio posla oko ugovora o nagodbi biti završen do kraja svibnja.

indikator