Sidebar

22
Uto, Svi

Bingo ostvario milijarderski prihod, Konzum u minusu

Vijesti
Typography

Prema analizi poslovnog portala Akta.ba, a na osnovu financijskih pokazatelja za 2017. godinu, tuzlanski Bingo ostvario je rast u svim segmentima poslovanja.

U 2017. godini ukupan prihod kompanije iznosio je više od milijardu, dok je ostvarena dobiti veća od 72,4 milijuna KM. Također, rekordan je bio i broj zaposlenih radnika i to čak 6389.

U usporedbi sa poslovanjem tijekom 2016. godine, dobit je veća za pet milijuna maraka, a broj radnika veći za 784.

Inače, Kompanija Bingo je u prošloj godini imala i velike investicije. Širom BiH otvoren je značajan broj poslovnica poput Bingo Plusa u Alta Shoping Centru, Bingo hipermarketa u Donjem Vakufu, te obnovljeni tržni centar Bingo u Mostaru koji su nakog požara digli iz pepela.

U kompaniji Bingo odlučili su se na novi izazov i poduhvat odnosno preuzimanje firme RK Invest, koje je vlasnik Pivare Tuzla. Prije toga Bingo je u veljači 2017. Godine preuzeo kompaniju Tuzlanski kiseljak.

Za razliku od Binga, prošla godina za Konzum je bila jedna od najlošijih od kada posluje u Bosni i Hercegovini.

Kompanija je poslovala sa gubitkom od 63 milijuna maraka, također manji su bili i prihodi, kao i broj zaposlenih radnika. Ukupan prihod u 2017. godini iznosio je tek 526 milijuna maraka, dok je u 2016. godini bio 751 milijuna miliona.

Gledajući na iznesene podatke, kompanija Bingo je definitivno preuzela i učvrstila lidersku poziciju na maloprodajnom tržištu Bosne i Hercegovine.