Sidebar

24
Ned, Lip

Nevesinjski krompir dobija zaštitu geografskog porijekla

Vijesti
Typography

Nevesinjski proizvođači krumpira na dobrom su putu da dobiju zaštitu zemljopisnog podrijetla, odnosno zaštićeno isključivo pravo da svoj proizvod prodaju pod imenom "nevesinjski" na domaćem i inozemnom tržištu. Proceduru su pokrenuli u veljači ove godine zbog duge tradicije, zaštite proizvodnje i bolje otkupne cijene.

Bit će to prvi certificiran proizvod u Hercegovini, javlja RTRS.
Duga tradicija, mjesto među četiri najveća proizvođača sjemenskoga krumpira u okruženju, odlični uvjeti za uzgoj organskog i krumpira vrhunske kvalitete - kad se crta podvuče - više nego dovoljno za brendiranje i oznaku "nevesinjski". Prvi koraci su učinjeni, a proizvođači su odlučni u namjeri da njihov proizvod na tržištu dobije mjesto koje zaslužuje.

Kvaliteta našeg krumpira je neosporna. Njemu ne treba ni navodnjavanje, ni kemija, ni prihranjivanje. Dakle, u pitanju je čist organski proizvod, kaže Veso Radić, proizvođač krumpira iz Pridvoraca.

Da bi krumpir dobio oznaku "nevesinjski", a proizvođači zaštitili svoj rad, potrebno je još nekoliko stepenica. Kada se završe procedure, ovaj krompir prodavati će se i po cijenama većim za 30 posto od sadašnjih. I, što je još važnije, spriječiti će se zloupotrebe naziva i situacije da se pod "nevesinjski" na tržnicama prodaje krumpir iz uvoza ili drugih krajeva BiH.

U mnogim mjestima krumpir se prodaje pod oznakom ‘nevesinjski', a ko zna odakle je. Na primjer, u Čapljini na tržnici imamo takvu situaciju", kaže Radovan Unković, proizvođač iz Ljeskovika.

Stručnjaci uvjeravaju da je zaštita oznake jedini put da se zloupotrebama imena i podrijetla proizvoda stane u kraj. Inspekcije imaju pravo reagirati i ukloniti proizvod koji nosi oznaku imena, a za to nema odobrenje, kaže Dragan Brenjo, zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH.

Načelnik općine Nevesinje, Milenko Avdalović kaže da proizvođači imaju punu podršku općine, te da je u tijeku izrada studije, nakon čega slijedi ispunjavanje uvjeta za dobivanje oznake podrijetla. Uz krumpir, Hercegovina ima veliki broj proizvoda kojim bi mogla "osvajati" svijet, ali na tržištu nemaju mjesto koje zaslužuju.
Jedan od razloga je taj što nema brendirane proizvode.