Sidebar

24
Ned, Lip

Novi zakoni o turizmu u FBiH bit će harmonizirani s direktivama EU

Vijesti
Typography

Nova zakonska legislativa u oblasti turizma u FBiH donijet će harmonizaciju propisa s direktivama EU, novi ustroj turističkih organizacija i ukidanje članarine kao parafiskalnog nameta te pojednostavljivanje procedure registracije privrednih subjekata u turizmu - istaknuto je jučer na "Turističkom forumu 2017" koji se održava u Tuzli.

Tajnica Federalnog ministarstva okoliša i turizma Kasema Ćatović izjavila je na panelu "Zakonski i instituciaonalni okvir kao podrška ili prepreka razvoju turizma u TK i FBiH" da će Federacija BiH uskoro usvojiti set zakona iz oblasti turizma - zakon o turizmu, zakon o ugostiteljstvu i zakon o boravišnoj taksi.

"Ustavni sud je 2014. oglasio neustavnim Zakon o turističkim zajednicama što je jedan od glavnih razloga za donošenje nove legislative, uz potrebu za modernizacijom zakona i njihovim usuglašavanjem s direktivama EU", rekla je Ćatović.

Ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK Mirsad Gluhić naveo je da je panel polučio dobru diskusiju te da su, kad je Tuzlanski kanton u pitanju, prezentirali aktivnosti koje provode na uspostavljanju boljeg ambijenta za razvoj turizma.

"Svjesni smo uređenja Bosne i Hercegovine i da zemlja nema ministarstvo turizma, a najnoviji podaci pokazuju da je turizam postao druga najznačajnija djelatnost u svijetu", kazao je Gluhić.

Naglasio je da turizmu treba ozbiljno pristupiti jer je riječ o brzorastućoj djelatnosti, a Tuzlanski kanton je izgubio mnogo u drugim djelatnostima zbog čega se turizam nameće kao mogućnost za uspostavljanje balansa.

Direktorica Zavoda za prostorno planiranje i urbanizam TK Dragica Tešić istaknula je da, kad je riječ o prostorno-planskoj dokumentaciji u Tuzlanskom kantonu kao podršci razvoju turizma imaju samo pozitivna iskustva.

"Prostorni planovi su bitni jer se sve ljudske aktivnosti odvijaju u prostoru što prostor čini najvažnijim potencijalom i njegovo planiranje, zaštita i uređenje je najvažnija aktivnost svih nivoa vlasti", pojasnila je Tešić.

Vršilac dužnosti voditelja Turističkog ureda Turističke zajednice TK Miralem Mešković rekao je da su na panelu prevladali argumenti za opstanak i kvalitetan budući rad turističkih zajednica, što treba polučiti donošenje pozitivnih zakonskih rješenja.